Mirakelmedel för ditt skägg, eller?


Har du utforskat möjligheterna för ett bättre skägg har du antagligen i din research trillat över minoxidil, finasteride, Propecia och rogaine någon gång.

Här kommer min varning.

Är alla lika dåliga? Vad är dessa preparat ens?


Det är svårt att tveklöst avgöra att vissa bieffekter är kopplade direkt till ett visst preparat. Jag anser att finns det risk att man mixtrar med sitt testosteron, så bör man vara oerhört försiktig

Finasteride

Hittas i Proscar och Propecia (används för att förebygga flintskallighet)

Förhoppningsvis är det ingen som försöker använda Finasteride till att förbättra skäggväxten, men valde att inkludera det ändå eftersom dess bieffekter verkar vara förödande för män.

Då Finasteride hjälper hårväxten på huvudet är det ju rimligt att tro att det även skulle hjälpa skäggväxt, men så är inte fallet.

Finasteride stoppar testosteron från att bli till DHT, detta för att förhöjda DHT nivåer är associerade med att man förlorar håret eller att det blir tunnare. Däremot så stimurerar DHT ansikts(dvs skägg), kropps- och pubishår. Motsägelsefullt jag vet men såhär säger MedicalNewsToday:

"The hair on the head grows without the presence of DHT, but armpit hair, pubic hair, and beard hair cannot grow without androgens."

DHT är starkt kopplat till sexdrift och Common side effects, dvs vanliga bieffekter(uppstår oftare än 1 på 100 personer) är b.la:

  • Problem att få erektion och mindre intresserad i att ha sex.
  • Problem med att ejakulera, lite eller ingen sperma alls kommer.

 

Enligt mig borde alltså ingen ta Finasteride.

Minoxidil (Rogaine,Regaine)

Minoxidil hittas i Rogaine och Regaine och säljs även separat som just Minoxidil.

Det blev nästan som en explosion på internet med Minox-Beard. Är man någon som är mycket intresserad av att få ett fylligare skägg så är det, eller var i mitt fall mycket svårt att inte haka på.

Folk postade fantastiska resultat och deras nya maffiga skägg verkade inte ens försvinna när de slutade använda minoxidil.

Men efter lite djupare gräv hittade jag det jag oroade mig för, dess påverkan på sexdriv.

Det verkar inte finnas så mycket studier på ämnet, men t.ex. hittade jag denna tråd på reddit: Quitting due to erectile dysfunction and low sex drive: Minoxbeards.

Snabbt är det många som hoppar in och säger att det beror på andra saker(för mycket porr, fetma osv), även fast det kommer in andra som har upplevt samma sak som ursprungspostaren. Jag antar att de andra användarna är så glada i minoxidil att dom har svårt att ta in negativa aspekter.

Lågt sexdriv anges som en ovanlig bieffekt på healthline.

Kanske tycker du det är värt risken, det verkar trots allt som att de flesta inte upplever några sådana bieffekter.

Det är såklart helt upp till dig. Jag tycker inte det är värt risken.

Så vad kan du göra för ditt skägg?

Väldigt mycket beror på dina gener, men det finns saker du kan göra. Jag skrev en artikel om det nyligen som du hittar här: Hur förbättra skäggväxt.

Kort sagt kan man säga: Öka ditt testosteron och öka blodcirkulationen i ansiktet.

Det var allt för idag och lycka till med ditt skägg!

Pre-loader