När blir ditt skägg färdigutvecklat och vad du kan göra för att snabba på processen


Självklart är det olika från person till person, men här kommer lite generaliseringar och information om utvecklingen bakom det där mastiga skägget samt vad du kan göra.

 

Skäggfakta

Vad beror skäggväxt på?

skägget börjar oftast utvecklas i den senare delen av puberteten vilket brukar vara vid runt 15 år.

Din skäggväxt beror till störst del på 2 saker, dina gener och dina hormoner men det är inte det enda. Det finns fler faktorer och det finns dessutom massor av saker du kan göra för att påverka din skäggväxt, mer om det längre ner.

Du är född med håsäckar på olika ställen runt om på kroppen, däribland ditt ansikte. De flesta är inaktiva när du födds och tur är väl det, annars hade vi sett pälsbeklädda små barn överallt 😅

I princip kan man säga att det vi vill göra är att få våra hårsäckar att först vakna, sedan bli mer effektiva och hälsosamma.

Det sammanfaller bra med den research jag själv gjort i ämnet, att det mesta man kan göra för att förbättra skäggväxten hamnar i en av 2 kategorier: Öka testosteronet och öka blodcirkulationen till ansiktet.

Hur får jag bättre skäggväxt?

- Öka Dina Testosteronniver
- Öka Blodcirkulationen i Ansiktet

Öka dina testosteronnivåer


Det finns massor av information på nätet om hur man ökar sina testosteron-nivåer, men här kommer några av det mest effektiva åtgärderna du kan göra.

Styrketräning

Explosiv styrketräning med tunga vikter för stora muskelgrupper och få reps har visat sig öka testosteronnivåer. Självklart ska även små muskelgrupper tränas, men de flesta kommer med autmatiskt om man utför basövningar.

Föslag på övningar för att öka testosteron är:

Kör 3 sets med 3-5 reps på 80-90% av ditt max med följande övningar:

Squats, Bänkpress, Marklyft, Militärpress och chins(eller latsdrag om du inte kan göra minst 3st chins). Med dessa övningar får i princip alla muskelgrupper jobba.

Det finns ett program som heter starting strength som jag själv följt under lång tid med fina resultat tidigare. Det hittar du här.

Vitaminer och tillskott

Vad jag har förstått så är det ingen av vitaminerna eller tillskotten som höjer testosteronnivåerna, men däremot sänker nivåerna om man har ett underskott av dem. De som jag främst kommer över när jag har gjort min research är Zink, D-vitamin, Magnesium, Vitamin B3 och Vitamin B6.

Så att ta tillskott av de kan vara en bra idé för att försäkra dig om att du inte ligger på ett underskott.

Sömn

Lite samma sak som med vitaminerna och tillskotten, att sova ordentligt ger dig egentligen inte högre testosteronnivå utan snarare att lida av sömnbrist gör även att dina testosteronnivåer kommer gå ner.

Stress

Stress utsöndrar hormonet cortisol, forskning har visat att cortisol och testosteron motverkar varandra. Så gör vad du kan för att dra ner stressen i ditt liv.

Det här var inte på något sätt en utförlig lista på hur du får högre testosteronnivåer, utan mer några saker du kan komma igång med direkt. Jag håller på och skriver en utförlig artikel om testosteron.

Öka Blodcirkulationen till ansiktet


Det är inte svårt, att spendera några minuter per dag räcker.

 

Egentligen är det inte bara att öka blodcirkulationen du vill göra, du vill även rensa bort döda hudceller och hålla huden ren och fräsch.

Jag tänker vara så fräck här att föreslå våra egna produkter, säkerhetshyvel och rakkniv tillsammans med en ordentlig rakborste.

För att öka blodcirkulationen till ansiktet är en bra lösning att massera det. När du använder vår rakborste och bygger upp ett mastigt raklödder är det precis det du gör, masserar ansiktet.

Det du också vill göra för att ge ditt skägg bästa möjliga förutsättningar för att växa är att exfoliera huden, det är inte något vi killar är direkt kända för att hålla på med. Men med rätt rakning behöver du inte göra det.

Rakning med säkerhetshyvel och/eller rakkniv peelar effektivt bort de överflödiga lagrerna döda hudceller från ditt ansikte(dvs exfoliera) utan att torka ut huden, vilket en flerbladsrakhyvel ofta tenderar att göra, att "hyvla" bort huden.

Förutom det finns det ett gäng fler fördelar med att raka sig med säkerhetshyvel/rakkniv, t.ex. att det är mycket billigare än alternativen, du slipper rakfinnar samt sparar mycket på vår miljö. Vill du läsa mer om traditionell rakning kan du göra det här.

Som nämndes tidigare kan du regelbundet massera ansiktet för att öka blodflödet dit, du bör även se till att din hud inte är uttorkad så en bra ide är att använda någon typ av hudlotion i ansiktet.

Sen som en bonus läste jag att bada bastu ökar blodcirkulationen i kroppen. Så ha inte dåligt samvete nästa gång du sitter i bastun med en iskall pilsner i handen och myser, du jobbar ju bara lite på skäggväxten 😎

Pre-loader