Säkerhetshyvel

Säkerhetshyvlar uppfanns under andra halvan av 1800-talet men blev populära först i början på 1900-talet när King Camp Gillette lanserade sin säkerhetshyvel.

Säkerhetshyvel är den traditionella typen av rakhyvlar med utbytbara blad som du ser på bilden nedan.

Varför blev Säkerhetshyvlarna så populära så snabbt?

Den stora skillnaden mot föregångarna till säkerhetshyveln, som var liknande, var att bladet var utbytbart. Tidigare var man tvungen att strigla alla blad och ofta även slipa dem.

Inte nog med det så är de utbytbara bladen även vässade på 2 sidor, för att räcka extra länge.

Utvecklingen drevs också att standardisera rakbladen, så idag tillverkas rakbladen efter samma standard och passar i alla säkerhetshyvlar. Rakbladen som används är den klassiska typen av rakblad du ser på bilden.

Det är inte så konstigt att säkerhetshyvlarna blev så populära.

Själva säkerhetshyveln är inte särskilt dyr att köpa, men framförallt så är det väldigt billigt och enkelt att byta blad när det har blivit slött.

Intresset exploderade

Under första världskriget började U.S Army förse sina soldater med säkerhetshyvel kit. I och med det så blev rakning med säkerhetshyvel det "normala" sättet att raka sig på. Det fortsatte vara det normala sättet fram till 1970-talet då engångshyvlar introducerades men den riktiga dödsstöten kom 1998, mer om det längre ner.

På bilden ser du mig(Leo Holm, medgrundare tillsammans med min syster Linnea Holm till Colombos) i Vietnam på en gatumarknad som sålde antika föremål, främst från Vietnamkriget, som f.ö kallas The American War i Vietnam.

Handlaren var orimlig så det blev inget inköp. Dessutom var den, enligt mig, den sämre typen. Butterfly-modellen.

Längre ner kommer lite mer information om de olika typerna av säkerhetshyvlar samt för och nackdelar.

The Razor And Blades Model

"Give 'em the razor; sell 'em the blades" alltså ge dom en rakhyvel och sälj sedan rakbladen visade sig vara en oerhört mycket bättre företagsmodell än att sälja en dyrare och finare rakhyvel för att senare sälja billiga rakblad.

Tvärtemot vad myten säger, att det var Gillette som hittade på modellen så var det faktiskt hans konkurrenter. Men han utvecklade och förfinade modellen.

    1962 Wilkinson Sword lanserar rakblad i rostfritt stål. Rostfritt stål håller mycket längre och rostar inte, Gillette och andra blev tvungna att även de börja sälja rakblad i rostfritt stål. Det var ju klart bättre för konsumenten, men mycket sämre företagsmodell.

    1974 Bic lanserar engångsrakhyvlar, vilket har sin plats, t.ex. på hotell och liknande men i övrigt är mycket dåligt för miljön och erbjuder en rakning som inte är särskilt bra.

    1998 Gillette introducerar Gillette Mach3. Gillette ökar sin försäljning och vinst med 50% i en annars mogen och enorm marknad. En fantastisk företagsmodell, inte lika bra för konsumenten och miljön.

Vad gör säkerhetshyveln bättre för konsumenten och miljön?

För konsumenten:

    Det blir oerhört mycket billigare att raka sig. Efter inköpet av säkerhetshyveln som är på några få hundralappar så behöver man bara köpa vanliga dubbelvässade rakblad som kostar några kronor styck, det räcker även upp till 3 gånger längre än ett Mach3 blad eller liknande samt är vässat på båda sidor.

     Man får en riktigt nära rakning utan att irritera huden samt att man slipper rakfinnar.

     Man får mer lyster i ansiktet genom att säkerhetshyveln rensar bort överflödiga lager döda hudceller, men inte för mycket. T.ex. en flerbladshyvel riskerar nästan att hyvla bort hud och därmed torka ut den.

För miljön:

    Det enda som slängs är själva rakbladen och de är 100% återvinningsbara. De andra typerna är mycket svårare att återvinna då det är blandningar av olika material samt mycket större volymer, dels för att man måste byta oftare men sen är även rakbladen tillverkade på en större mängd material.

Vill du läsa mer om fördelarna med att använda säkerhetshyvel kan du läsa på vår kollektionssida om säkerhetshyvlar nedan:

Klicka här för att läsa mer om fördelarna med Säkerhetshyvlar på vår kollektionssida!

Vilka olika typer av bas-säkerhetshyvlar finns det?

Nedan tänkte jag gå genom de vanligaste typerna säkerhetshyvlar, det finns fler men dessa räcker alldeles utmärkt att känna till om du är ny inom traditionell rakning.

Säkerhetshyvel i 3 delar

Den vanligaste och mest populära typen, den typ vi på Colombos™ har, så vi är såklart lite partiska när jag säger att det är den bästa typen av säkerhetshyvel.

Det finns flera anledningar till att vi valde att ta fram den typen av säkerhetshyvel:

    Mycket lång livslängd då det inte finns några rörliga delar och därmed färre felkällor.

    Inga avancerade inställningar att hålla reda på.

    Tar några sekunder extra att byta blad på.

Butterfly Säkerhetshyvel

När man ska byta blad på sin butterfly säkerhetshyvel skruvar man i botten och då öppnar huvudet upp sig som en fjäril, därav namnet, butterfly Säkerhetsrakhyvel.

    Smidigt att byta blad

    Större risk att gå sönder då fler felkällor

    Vissa modeller skramlar och känns ej robusta.

Säkerhetshyvel i 2 delar

Väldigt ovanlig typ som man inte ser särskilt ofta.

Hade till och med svårt att hitta en bild på en säkerhetshyvel i 2 delar.

Kan tyvärr inte ge några direkta varken för eller nackdelar.

Säkerhetshyvel ställbart huvud

Säkerhetshyvel med ställbart huvud, men jag tänkte inte gå in närmare på det här då det är för den mer rutinerade säkerhetshyvel-användaren. Kort sagt kan man säga att man ställer in hur aggresiv rakning man vill ha.

Vad ska jag tänka på om jag vill köpa en säkerhetshyvel?

Det första du måste bestämma dig för är vilken typ du vill ha, främst står då valet mellan en säkerhetshyvel i 3 delar och en butterfly säkerhetshyvel, de är som sagt de vanligaste typerna.

Sen såklart budget. Det finns säkerhetshyvlar för så lite som strax över 100-lappen, men det är inget jag rekommenderar. Du kanske hittar en som är bra, men i min erfarenhet känns de ofta skramliga och inte särskilt robusta, billiga säkerhetshyvlar som även känns billiga helt enkelt.

Jag rekommenderar dig att inte köpa en säkerhetshyvel för mindre än ca 300 kr, åtminstone inte om det är en butterfly-modell du är ute efter. Är det en i 3 delar du är ute efter kan du kanske få tag i en några kronor billigare, men gå definitivt inte under 200 kr.

Vår Säkerhetshyvel, Colombos™ Säkerhetshyvel kostar 399 kr. Då en Säkerhetshyvel är tänkt att hålla livet ut valde vi att göra den riktigt gedigen och robust hellre än att försöka spara in några kronor i materialkostnader och design.

Vill du läsa mer om vår säkerhetshyvel kan du göra det här: Colombos™ Säkerhetshyvel.

Vilka är vi bakom Colombos?

Colombos AB(559220-1320), grundades av mig Leo Holm och min syster Linnea Holm 2019 men ägs numera av hela familjen Holm.

Vi är 3 syskon, jag som är äldst, min bror Christian och min syster Linnea. Jag och Christian spenderar mycket tid i Vietnam, där jag sköter driften av hemsidan, marknadsföring och sånt. Christian står för utvecklingen av produkter som vi har dragit igång här i Vietnam. Linnea sköter all social media, kundsupport, ekonomi och logistik. Våra föräldrar är passiva bollplank och hjälper till när det behövs.

Vill du läsa mer om oss kan du göra det här: Om Colombos.


1-4 Dagars Leveranstid

    Skickas oftast samma dag från vårt lager i Stockholm

30 Dagars Öppet Köp

    Ångrat dig? Inga problem. Vi erbjuder 30 dagars öppet köp utan frågor.

Trygga och Snabba Betalningar

     Klarna, Swish, Betalkort, Apple Pay eller Google Pay
Pre-loader