Rakfinnar


Vad är rakfinnar, varför får jag dom och hur blir jag av med dom?

Fortsätt läsa för att få veta.

Därför får du rakfinnar

De kan verkligen vara sjukt irriterande, men det är relativt enkelt att förebygga.

Rakfinnar är egentligen en inflammation i hårsäcken, oftast skapad av inåtväxande hår.

Händelseförloppen är ofta att ett skäggstrå inte hittar ut och börjar växa inåt, vilket leder att en inflammation uppstår. Det finns flera anledningar till detta, men en stor är att du har ett för tjockt lager döda hudceller i ansiktet (observera att en del av hudlagret är och ska bestå av döda hudceller, men det är överflödet som skapar problemet).

Det är extra lätt att få rakfinnar med vanliga moderna flerbladsrakhyvlar. Det som tenderar att hända med sådana rakhyvlar är att något av de första bladen “drar ut” skäggstrået istället för att raka av det, sedan rakas det av, av ett efterföljande blad men nu "under" hudnivå. När skäggstrået sedan fortsätter växa så hittar det inte ut genom huden och börjar växa inåt.

Det är även risk för att skäggstråna fastnar mellan bladen på en sådan rakhyvel, risken är större ju kraftigare skäggstrån du har.

Med lättare/plastigare rakhyvlar är det lätt att trycka för hårt vilket inte bara ökar risken för rakfinnar utan också irriterar och torkar ut huden.

Så förebygger du rakfinnar

Du kan nog inte göra så mycket åt rakfinnar du redan har, men du kan förebygga att få nya i framtiden.

Här har jag samlat tips dels som jag har testat själv men även från att ha läst hur andra har löst sin rakfinne-problem.

Det hetaste tipset från mig är ju självklart att byta till säkerhetshyvel eller rakkniv, de använder bara 1 rakblad och risken för rakfinnar är minimal. Finns många anledningar till att göra bytet. Läs mer här: Traditionell rakning


    Duscha innan du rakar dig, det mjukar upp huden. Om du inte vill duscha så värm åtminstone upp ansiktet med ljummet vatten.

    Använd rakborste och raktvål, det hjälper inte bara till att rensa bort döda hudceller, de hjälper även till att positionera skäggstråna i optimal position för att bli avrakade och därmed minska risken för rakfinnar.

    Byt rakblad så fort det börjar bli slött. Med säkerhetshyvel kostar ett nytt blad endast ca 5kr.

    Använd aftershave. Se till att inte välja en som innehåller alkohol, då det torkar ut huden. Proraso Aftershave är ett bra alternativ utan alkohol.

    Raka alltid medhårs.

    När du har är färdig med rakningen skölj ansiktet med så kallt vatten som möjligt, det stänger igen porerna.

    Tvätta ansiktet morgon och kväll med mild tvål och använd en återfuktande kräm.

Hoppas du får ordning på dina rakfinnar!

Glöm som sagt inte att spana in vår rakkniv och säkerhetshyvel, en god väg till att aldrig med behöva se en rakfinne: Traditionell rakning

Pre-loader