Hur man rakar sig med rakkniv
Så du har äntligen fått hem din rakkniv och är redo att testa men vet inte riktigt hur man gör, perfekt, då har du kommit rätt.
Här tänkte jag dela med mig av vad jag har lärt mig av 2 års rakning med rakkniv.
Vad du behöver:
En vass rakkniv, strigel, raktvål med tvålskål och rakborste.
Rakkniv:
För att raka sig behagligt måste rakkniven vara ordentligt vass. Den lättaste typen av rakknivar att börja med är de som är tillverkade i kolstål. Rakknivar är generellt sett tillverkade i antingen kolstål eller rostfritt stål (rosttrögt, det rostar också men är mer motståndskraftigt). Utan att snurra in på ståltypernas olika egenskaper kan man säga att kolstål är lättare att få vasst men tappar skärpan snabbare. Rostfritt stål är svårare att få lika vasst men håller skärpan längre.
Strigel:
Det är läderremsan som används till att hålla rakkniven vass. Den behövs inte under själva rakningen men är något man måste ha. Strigel är det överlägset mest tids- och kostnadseffektiva sättet att hålla rakkniven vass.
Raktvål
Det finns 2 typer, raktvål och rakkräm. Med raktvål menas tvål som man med hjälp av en rakborste borstar upp och sedan masserar/borstar in i ansiktet. Rakkräm är helt enkelt kräm i en tub eller liknande som man applicerar direkt i ansiktet. Jag förespråkar att använda raktvål då det känns mer äkta, men ska erkänna att jag inte har så mycket erfarenhet av rakkräm.
Rakborste
Rakborstar tillverkas oftast med syntetiskt hår, vildsvinshår (kallas även naturborst) och grävlingshår. Det förekommer även rakborstar på hästhår och liknande, men de är inte så vanliga, framförallt inte i Sverige. Rakborstar tillverkade på grävlingshår anses vara de finaste och är även de jag har använt mest. Med det sagt så betyder det inte att borstar på grävlingshår alltid är bäst. Rakborstar på grävlingshår och naturborst har lite olika egenskaper. Rakborstar på grävlingshår har ofta lite bättre uppsugningsförmåga och gör det därmed lättare att få fram ett fylligare raklödder. Naturborst är generellt sett lite styvare vilket gör dem effektivare på att rensa bort döda hudceller.
Slutsatsen är att använd antingen en rakborste på grävlingshår eller vildsvinshår. De behöver inte kosta så mycket mer än syntetiskt hår vilket är billigaste, men det är väl värt pengarna.
Förberedelser
Börja med att strigla rakkniven. Det är egentligen inte nödvändigt att strigla varje gång men för att säkerställa att rakkniven är tillräckligt vass så gör jag det. Oftast när man har köpt en rakkniv så står det att den är "shave ready" vilket är en sanning med modifikation. Den är vass men behöver striglas.
Låt sedan rakkniven vila några minuter innan du använder den.
För att mjuka upp skäggstråna och huden i ansiktet, så passa på att raka dig efter en varm dusch.
När du blivit lite mer erfaren behöver du varken strigla rakkniven innan varje rakning eller ta en varmdusch, men i början är det värt att göra allt man kan för att förenkla processen, för helt lätt är det inte första gångerna. Det går dock ganska snabbt att lära sig.
Få fram ett fylligt raklödder
Skölj rakborsten under rinnande ljumt vatten, dra sen ur vattnet med fingrarna. Borsten ska vara fuktig.
Häll några droppar vatten på raktvålen och cirkulera borsten på tvålen. Gör även proceduren upp och ner lite grann för att få borsten att absorbera maximalt med raktvål. Håll på så i ca en halv minut.
Sedan cirkulerar du rakborsten grundligt i ansiktet. Jag brukar även dra några drag upp och ner med rakborsten för att få mer av raklöddret att hamna i ansiktet och inte sitta kvar på borsten.
Om du inte tycker det löddrar bra nog kan du tillsätta lite mer vatten, några droppar räcker.
Raklöddret torkar efter ett tag och om du är ny med rakknivsrakning föreslår jag att du börjar med att bara applicera tvål på ena sidan av ansiktet där du tänkt börja raka. När du rakat klart där så applicerar du tvål på nästa ställe du tänkte raka och fortsätter så tills du är klar.
Rakningen
Nu är det äntligen dags att raka sig.
Greppet
Såhär håller jag rakkniven och det är en bra utgångspunkt. Sedan får du experimentera lite för att få den att ligga så bra som möjligt i handen på dig. Var försiktig bara.
Börja där det är lättast och raka in hela ansiktet första gångerna
Klart lättast är att börja på höger sida, polisongerna och kinden, åtminstone om du använder höger hand.
Lägg fingrarna precis ovanför där polisongerna början och dra huden uppåt och sedan rakar du nedåt. Sedan gör du samma sätt på kinden osv.
Anledningen att det är lättast att börja på höger sidan är för att vinkeln mellan huden och rakkniven blir naturlig.
På vänster sida och egentligen resten av ansiktet så kan det vara lite svårt att få vinkeln rätt och samtidigt spänna huden. Ofta får man spänna huden genom att göra grimaser.
Jag föreslår att du de första gångerna bara rakar sig på sidorna. Mustaschen och under munnen/på hakan är svårast.
Höger sida är som sagt lättast, på vänster sida kommer du vara tvungen att ha armen i en annan ställning för att kunna raka, det är även lite svårt att se vart du rakar.
Du måste hitta din egen position på armen så att säga, det kan ta lite tid att hitta men när du har gjort det så kommer det kännas naturligt.
När du har fått koll på att raka dig på sidorna så testar du att raka hela ansiktet nästa gång.
Kommer uppdatera den här posten kontinuerligt och lägga in fler bilder och sånt.